Inwendig onderzoek van de longen: bronchoscopie


Hoesten, kortademigheid en abnormale geluiden bij het ademen kunnen aanleiding zijn de vertakkingen van de luchtpijp in de longen te bekijken (bronchoscopie). Hierbij wordt natuurlijk ook de luchtpijp bekijken (tracheoscopie)

Afhankelijk van de klacht kan, voorafgaand aan de scopie, ander onderzoek zinvol zijn, zoals röntgenfoto's, bloedonderzoek of een kweek.


Werkwijze:

Ook dit onderzoek wordt onder algehele narcose uitgevoerd. In ieder geval wordt eerst extra zuurstof toegediend zodat alle weefsels flink met zuurstof verzadigd zijn.

Hierbij wordt een flexibele scoop met een doorsnede van 3-6 mm en een lengte van circa 60 cm gebuikt. Een dunnere scoop geeft helaas een minder mooi beeld, maar de scoop mag niet zo dik zijn dat de luchtweg wordt afgesloten. Aangezien de scoop de luchtweg toch voor een deel afsluit moet snel gewerkt worden. Hierbij is de mogelijkheid de beelden op te nemen extra interessant omdat ná het onderzoek de beelden rustig bestudeerd kunnen worden.

Met een spoelsysteem kan een bronchiaalspoeling uitgevoerd worden waarbij materiaal uit de luchtwegen wordt opgelost, en opgezogen voor verder onderzoek.
Ook via deze scoop kunnen met speciale bioptietangetjes monsters voor verder onderzoek genomen worden.

Het onderzoek wordt op video vastgelegd zodat we u naderhand de bevindingen kunnen laten zien.