Inwendig onderzoek door kleine openingen


Endoscopie is een relatief nieuwe techniek in de diergeneeskunde. Op deze pagina gaan we in op het hoe en waarom, en de voor- en nadelen van deze manier van onderzoeken en opereren. Ook de termen "scopie", "kijk-operatie" en "sleutelgat-operatie" duiden vaak op deze techniek. Endoscopie betekent letterlijk: naar binnen kijken. De essentie bij deze techniek is dat dit gebeurd via een natuurlijke opening van het lichaam of door een zo klein mogelijk sneetje indien er geen natuurlijke opening aanwezig is.


Hoe het werkt:

Een klein dun buisje (endoscoop) met een doorsnede tussen de 1 en 10 mm en een lengte tussen de 5 en 40 cm wordt ingebracht. Door dit buisje loopt een lichtkabel die licht op het te bekijken lichaamsdeel werpt. Een lenzenstelsel geleidt het beeld naar buiten. Via een daaraan gekoppelde camera gaat het beeld naar een videosysteem met monitor. Via dit videosysteem zijn de beelden ook op te slaan. We kunnen ze u dan later laten zien en tekst en uitleg geven over de bevindingen.


Voor- en nadelen:

Deze techniek is zeer waardevol bij het onderzoeken van inwendige structuren. Via beelden zijn veel aandoeningen en afwijkingen te herkennen. Ook kunnen zeer gericht weefselmonsters (biopten) genomen worden. Het beeld wordt sterk vergroot waardoor veel meer details zichtbaar zijn dan met het blote oog. Bij endoscopische operaties komt daar het grote voordeel van een veel kleinere snede bij. Dat betekent direct minder pijn, minder hinder, minder nazorg en een kortere herstelperiode. Door de beeldvergroting kan bovendien veel nauwkeuriger geopereerd worden. Doordat gebruik kan worden gemaakt van electrochirurgie voor het sluiten van bloedvaten blijft minder hechtmateriaal in het lichaam achter, waardoor minder kans op ontsteking. Veel mogelijkheden en voordelen dus, maar ook twee nadelen: de apparatuur is kostbaar en zeer kwetsbaar, en het toepassen ervan is veel meer werk. De kosten bij operaties zijn dus hoger.


Apparatuur:

We zijn trots op onze prachtige apparatuur. In mei 2014 kregen we de mogelijkheid onze videokwaliteit te upgraden naar full-HD ! We zijn daarmee de eerste dierenkliniek in Nederland die met full-HD werkt. Een prachtig scherp en gedetailleerd beeld geeft de mogelijkheid optimale resultaten te behalen bij onderzoek en behandeling.


Momenteel zijn we bezig onze opname mogelijkheid uit te breiden naar full HD. Dat blijkt nog een hele klus. Wanneer dat allemaal werkt zullen we opnamen maken van de verschillende onderzoeken en operaties en die te bewerken tot duidelijke videomontages. Wanneer ze klaar zijn plaatsen we die onder de desbetreffende menu-items uit de linker kolom.