Gebit schoonmaken: tandsteen !


verspreiding via het bloed Bij 80% van de honden en katten ontstaat tandsteen op de tanden en kiezen. Dit kan variëren van een dun laagje lichtbruine aanslag tot een millimeters dikke donkerbruine laag. Daardoor wordt het tandvlees aangetast, dat gaat ontsteken. Het tandvlees vormt geen gesloten laag meer, waardoor bacteriën via de bloedbaan in organen als het hart, de longen, de lever en de nieren kunnen komen. In de poreuze laag tandsteen zitten veel voedselresten en bacteriën. Deze bacteriën leven van de voedselresten en scheiden afvalstoffen uit die de onaangename geur veroorzaken. Verwijderen van dat tandsteen bevordert de gezondheid enorm. Ook verdwijnt de onaangename geur, waardoor de aaibaarheid flink verbetert.


Behandeling

Een grondige behandeling vindt plaats onder narcose. Hierbij wordt het tandsteen met een ultrasoon apparaat en met tandsteenkrabbers verwijderd. Daarna volgt het polijsten. Met een stevige, langzaam draaiende borstel met polijstpasta worden de laatste restjes aanslag verwijderd. Wanneer het gebit er weer schoon en blinkend bij staat is het mogelijk een grondig onderzoek van tanden, kiezen en tandvlees te doen. Kleine problemen worden, na telefonisch overleg, direct verholpen. Voor grotere problemen kan een nieuwe afspraak nodig zijn. Vorming van nieuw tandsteen kan worden voorkomen door preventieve maatregelen, zoals poetsen. Zie ook preventie


De zwarte aanslag is tandplaque en kan met poetsen worden verwijderd. Tandsteen bedekt grote delen van de tanden en kiezen. Voor poetsen is het nu te laat.