Inwendig onderzoek van het oor: otoscopie


Een oorontsteking kan heel hardnekkig zijn. Dit komt mede doordat het dier, vanwege de pijn, de behandeling met spoelvloeistof en oorzalf niet goed toelaat. Endoscopisch spoelen kan dan veel verlichting brengen omdat echt alles uit de gehoorgang verwijderd kan worden. Daarna kan de gehoorgang en het trommelvlies goed beoordeeld worden.

Bij katten met terugkerende oorontsteking kan de oorzaak daarvan liggen in oorpoliepen. Dit zijn goedaardig woekerende weefselbolletjes. Ze kunnen endoscopisch ontdekt en verwijderd worden.

Ook bij heftig krabben aan een oor, of een scheve kopstand, kan otoscopie de oorzaak aan het licht brengen.

Afhankelijk van de klacht kan, voorafgaand aan de scopie, ander onderzoek zinvol zijn, zoals röntgenfoto's (kan eventueel gelijk met de scopie), bloedonderzoek of een kweek.


Werkwijze:

Aangezien het trommelvlies, en ook een ontstoken oor, heel gevoelig zijn voor aanraking zal een otoscopie altijd onder algehele narcose worden uitgevoerd. Daarbij gaat allereerst een zeer dunne scoop (1,9 tot 2,7 mm dik) via de gehoorgang naar binnen tot aan het trommelvlies.

Wanneer veel ontstekingsmateriaal en/of bloed aanwezig is, zal het zicht beperkt tot afwezig zijn. In dat geval wordt opnieuw gekeken met een buis (schacht) óm de scoop, waar een spoelvloeistof (Ringer-lactaat oplossing met eventueel een oplosmiddel) doorheen stroomt. Zo wordt geprobeerd om alle ongerechtigheden te verwijderen.
Dat lijkt eenvoudig, maar is vaak toch een tijdrovende bezigheid.

Wanneer er een vreemd voorwerp of poliep aanwezig is, kan dit met een grijpertje worden verwijderd. Indien nodig kan op deze manier ook een weefselmonster (biopt) of een kweek worden afgenomen voor verder onderzoek.

Het onderzoek wordt op video vastgelegd zodat we u naderhand de bevindingen kunnen laten zien.