Lasertherapie met de therapeutische laser


Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke golflengten van het licht (bijna infrarood) om de genezing van weefsels te stimuleren.

Dit licht activeert de weefselcellen, en zet ze aan tot meer energieproductie. Daardoor versnelt de genezing en vermindert de pijn. Lasertherapie is pijnloos, heeft geen ongewenste bijwerkingen, kan bij het wakkere dier worden toegepast en is niet heel kostbaar.

Deze therapie kan bij zeer veel ziekten en problemen succesvol worden ingezet. Denk aan chronische ziekten als arthrose, tandvleesontsteking en niesziekte. Maar ook bij acute ongevallen met wonden, fracturen en oedemen kan het herstel enorm gestimuleerd en versneld worden.

Door de vooruitgang in de techniek is nu praktisch bruikbare apparatuur ontwikkeld die veilig bij dieren toepasbaar is. In landen als Engeland, Duitsland en de Verenigde staten is in de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan, waar wij nu dankbaar gebruik van kunnen maken.


Hoe werkt lasertherapie:

Als het laserlicht met een bepaalde energie en golflengte in de weefsels terecht komt, ontstaat er een proces dat "biostimulatie" heet. In de cellen van het lichaam zitten zogenaamde "chromoforen", kleine moleculen die de fotonen (laser-lichtdeeltjes) absorberen en omzetten in de productie van locale energie op celniveau. In gezond weefsel is deze extra energie niet zo zinvol, maar in beschadigd weefsel wordt het gebruikt voor het normaliseren van de celfunctie, remmen van schadelijke ontstekingsreacties, stimuleren van het genezingsproces en verminderen van de pijn. Dit alles zonder het toedienen van medicatie. Laserlicht stimuleert de patiënt in zijn eigen genezingsproces.

Lasertherapie verbetert de doorbloeding in het gebied dat behandeld wordt. De aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen, en de afvoer van afvalstoffen, neemt toe. Het stimuleert het lymfesysteem waardoor oedemen en vochtophopingen sneller afnemen. Het versterkt het immuunsysteem en bevordert de productie van endorfines (lichaamseigen pijnstillers).

Ook bij chronische klachten, waar andere behandelingsmethoden nauwelijks nog effect hebben, geeft lasertherapie vaak goede resultaten. Meestal zijn dan meerdere behandelingen noodzakelijk. Laserbehandeling kan prima gecombineerd worden met andere therapieën, om zo een nog beter effect te bereiken.

Deze behandelingsmethode wordt al sinds 1970 door artsen en fysiotherapeuten toegepast bij de mens. Nu is de therapeutische laser therapie in onze kliniek ook mogelijk bij uw huisdier! Steeds meer studies tonen het nut van deze behandeling aan.
We weten al heel lang dat licht een positieve bijdrage kan leveren aan de genezing, denkt u maar aan de positieve invloed van zonlicht op vele processen.
Dit nieuwe type laser (CTL Diode laser klasse IV) kan dieper in de weefsels doordringen. Hierdoor zijn de toepassingen enorm uitgebreid.


Indicaties behandelingen:

Om u een idee te geven omtrent de toepasbaarheid, hierbij een opsomming van een aantal indicaties: abcessen, anaalklierontstekingen, arthrose, blaasontsteking, chronische gingivitis stomatitis complex, fracturen, geinfecteerde wonden, gingivitis, hotspots, leggers, lumbosacrale instabiliteit, maagdarmklachten, niesziekte, oorontsteking, othematomen, peesbeschadiging, spierbeschadiging, tandvleesontsteking, trombose vena cava, wonden, nabehandeling bij operaties,


Gevaren en nadelen:

Aan bijna alle krachtig werkende therapieën zitten ook gevaren. Zo ook aan de laser. Met name het netvlies is niet bestand tegen laserstralen, dus bescherming met een speciale laserbril is noodzakelijk. Ook diegenen die zich in het directe zicht van de laser bevinden moeten hun ogen beschermen.
Aangezien laserlicht de cellen activeert is het niet raadzaam tumoren te bestralen met laserlicht.
Wanneer op deze punten gelet wordt, is laserbehandeling een veilige therapie.


Praktische uitvoering:

Uiteraard zullen we eerst op een consult de diagnose moeten stellen. Daarbij kunnen we inschatten in welke mate lasertherapie een positieve bijdrage aan de genezing of verlichting van de klachten kan hebben. We stellen een behandelplan op en kunnen dan direct met de eerste behandeling beginnen.
Het behandelingsinterval ligt rond de 1-7 dagen. Het aantal behandelingen kan sterk variëren, van een éénmalige behandeling tot driemaal per week gedurende een aantal weken. Een laserbehandeling duurt circa 5-15 minuten per keer en kan op afspraak gedaan worden. De patiënt kan daarna direct weer mee naar huis. De kosten bedragen 32,50 per behandeling. De eerste keer komt daar een consult bij.


Technische achtergrond:

Laserlicht bestaat uit een sterk energetische lichtbundel. Ze worden ingedeeld in vier klassen. Klasse-1 lasers worden toegepast in CD-spelers en laserprinters. Klasse-3 lasers zijn sterker (tot maximaal 0,5 Watt) en worden onder andere toegepast in laser-pointers en voor oppervlakkige behandeling van weefsels. Klasse-4 lasers zijn veel sterker (tot maximaal 15 Watt: High Power Lasers) en worden toegepast voor medische doeleinden. Ze kunnen tot diep in de weefsels doordringen. Door deze hoge vermogens kan de behandelingstijd kort blijven. De golflengte van deze diodelasers ligt tussen de 790 en 980 nanometer.

Wij maken gebruik van de LiteCure Companion CTC laser met een vermogen van 15 Watt.


Meer informatie:

Op de website van LiteCure kunt u uitgebreide informatie vinden met video's van behandelingen:

Website: Companion laser info voor dier-eigenaren

Video over de werking van de laser op celniveau. (Engelstalig, 3 minuten, via Youtube)