Laparoscopische sterilisatie bij de kat


Voor een kleinere wond, minder pijn en sneller herstel, kan tegenwoordig sterilisatie van de kat in moderne klinieken ook endoscopisch (via een kijkoperatie). Als een van de eerste van Nederland voeren wij dit nu zelfs als one-port operatie uit, via slechts één sneetje.

Inleiding:

Sterilisatie wordt uitgevoerd om nakomelingen te voorkómen en krolsheidsperikelen te vermijden.
De ingreep is niet ongedaan te maken, wees er dus zeker van dat er geen nestwens is.

Bij katten zijn er eigenlijk geen contra-indicaties voor sterilisatie. Bij iedere ingreep onder narcose is er altijd wel een gering narcoserisico.

Nog even over de terminologie: Sterilisatie betekent onvruchtbaar maken, op welke manier dan ook. Castratie houdt in dat de eierstokken of zaadballen worden verwijderd. Aangezien bij de poes de eierstokken worden verwijderd, omdat anders toch nog krolsheid optreedt, is dit dus eigenlijk een castratie. In de praktijk wordt meestal gesproken over sterilisatie van de poes en castratie van de kater.

Werkwijze:

Bij deze ingreep worden door middel van een paar kleine gaatjes in de buikwand de eierstokken verwijderd. De ingreep wordt uitgevoerd onder algehele anaesthesie. Om een ruimte te creëren waarin de organen zichtbaar zijn wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas (CO2). Via een toegangsbuis (schacht) door de buikwand is het mogelijk instrumenten in te brengen. Een klepje voorkomt ontsnappen van het gas.
Met een vessel-sealer (een instrument om bloedvaten te sealen en weefsel door te knippen) maken we de eierstok los. Vervolgens wordt de eierstok volledig verwijderd.

Door middel van een speciale operatiescoop kunnen we nu zelfs door één gaatje de volledige sterilisatie uitvoeren. Zowel bij hond, kat als konijn.

Voordelen ten opzichte van de gangbare buikoperatie:

  • Sneller herstel na de operatie, o.a. door een iets lichtere narcose.
  • Het kleine gaatje is veel minder groot dan een gangbare buikwond, waardoor minder pijn.
  • De buikorganen worden niet met de hand aangeraakt waardoor minder irritatie en minder verklevingen.
  • Door de sterke vergroting van het beeld zijn de eierstokken en andere buikorganen beter zichtbaar en te inspecteren.
  • De eierstokken worden gesealed i.p.v afgebonden, dus geen kans op afstoting van het hechtmateriaal.
  • Minder kans op wondinfecties en nabloedingen.

Nadeel:

  • Door de veel complexere apparatuur is de operatie bij de kat circa 70,= euro duurder.