Inwendig onderzoek van de borstkas: thoracoscopie


Het onderzoeken van het inwendige van de borstkas is een bijzondere ervaring! Je ziet het hart kloppen en de longen langzaam ontplooien en weer samenvallen.
Bij de verdenking op longtumoren, longverdraaiingen, tumoren, vocht, lucht of vreemde voorwerpen in de borstkas of een overvuld hartzakje kan dit onderzoek helderheid brengen.

Voorafgaand aan de scopie zullen in ieder geval röntgenfoto's gemaakt worden. In verband met de ingewikkeldere narcose een bloedonderzoek en eventueel een E.C.G.


Werkwijze:

Uiteraard gebeurt dit onderzoek onder algehele narcose. Hierbij wordt altijd met inhalatie-anaesthesie gewerkt omdat de longen machinaal beademd moeten worden.
Normaal gezien trekt de borstwand de longen mee waardoor ze vol zuigen met lucht. Wanneer de borstkas geopend wordt gebeurt dat niet meer en kan het dier dus niet meer zelf ademen. Gelukkig neemt de beademingsmachine die functie dan over.
Ook hier kunnen weer weefselmonsters genomen worden.

Na de scopie zal goed moeten worden gecontroleerd of de functies van de longen weer volledig terugkeren. De patiënt blijft dus minstens 24 uur in de kliniek aan de bewaking.

Het onderzoek wordt op video vastgelegd zodat we u naderhand de bevindingen kunnen laten zien.