Inwendig onderzoek van de keel: laryngoscopie


De keel is de kruising tussen de "luchtweg" en de "voedselweg". Klachten als benauwdheid, slikproblemen, kokhalzen en niet willen eten kunnen hun oorzaak hebben in de keel. Meestal laten dieren het niet toe zonder narcose de keel goed te inspecteren. Om de keel en de problemen die daar een rol spelen goed te kunnen beoordelen is een laryngoscopie een mooie methode. Vaak gecombineerd met een scopie van de neus, de luchtpijp, de slokdarm en/of de maag.

Afhankelijk van de klacht kan, voorafgaand aan de scopie, ander onderzoek zinvol zijn, zoals röntgenfoto's (kan eventueel gelijk met de scopie), bloedonderzoek of een kweek.


Werkwijze:

Aangezien de keel gevoelig is voor aanraking zal een laryngoscopie altijd onder algehele narcose worden uitgevoerd. De keel is relatief eenvoudig benaderbaar via de bek. De doorsnede van de scoop is afhankelijk van de onderzoeken die tegelijkertijd worden uitgevoerd (neus, luchtpijp, slokdarm en/of maag). Zo klein mogelijk om zo gemakkelijk mogelijk te manoeuvreren, zo groot mogelijk om een goed en scherp beeld te krijgen.

Wanneer er een vreemd voorwerp aanwezig is, kan dit met een grijper worden verwijderd. Indien nodig kan op deze manier ook een weefselmonster (biopt) of een kweek worden afgenomen voor verder onderzoek.

Het onderzoek wordt op video vastgelegd zodat we u naderhand de bevindingen kunnen laten zien.