Beugels


Wanneer één of meerdere tanden of kiezen niet in de juiste stand staan ten opzichte van elkaar kan dit problemen opleveren bij het bijten. Een aantal afwijkingen kan worden behandeld door middel van een beugel. Ook bij showhonden kan een verkeerde stand tot mindere beoordelingen leiden. Indien de afwijking niet erfelijk is kan ook hier corrigerend worden opgetreden.


Werkwijze:

Allereerst wordt bekeken wat de afwijking precies is en of het behandelbaar is. De gevolgen en eventuele risico's worden besproken. Ook kunnen we een grove inschatting maken van de behandelingsduur en de kosten. In de praktijk kunnen we meestal wel een eerste indruk geven wanneer foto's per email worden opgestuurd. De foto's moeten dan wel scherp zijn en de afwijking goed laten zien. Met name moet duidelijk zijn hoe de stand van de tanden en kiezen ten opzichte van elkaar is.


Behandeling:

Een gebitscorrectie bestaat meestal uit drie behandelingen. Alle drie worden ze onder totale narkose uitgevoerd. De eerste keer worden afdrukken gemaakt van het gebit. Binnen twee weken fabriceert een gespecialiseerd tandtechnisch lab de beugel die bij de tweede behandeling geplaatst wordt. Bij de derde en laatste behandeling verwijderen we de beugel.
Tussen de tweede en derde behandeling zullen soms één of meerdere controles op de voortgang van de correctie zitten. Eventueel kan dit via foto's per email.Afwijkingen die met een beugel te behandelen zijn:


Base narrow canines:

De onderhoektanden staan te ver naar binnen waardoor ze het gehemelte irriteren.

Base narrow canines Base narrow canines
Bij deze hond staat de rechterboven hoektand (nummer 104, voor de hond rechts is op de foto links) te ver naar binnen. Dit is behandeld met een beugeltje waarbij een glijbaantje de hoektand langzaam naar de goede stand verplaatst. Aan de andere kant is ook een glijbaantje geplaatst. De linkerhoektand staat weliswaar op de goede plaats, maar zonder dit extra glijbaantje zou de kaak scheefgedrukt worden. Enige ervaring bij dit werk is wel vereist om tot snelle en goede resultaten te komen.

Base narrow canines Base narrow canines


Verkeerde stand van voortanden:

Indien het probleem niet in de kaken zit maar in de stand van de tanden kunnen boventanden die achter de ondertanden staan worden gecorrigeerd. Hierbij wordt door middel van een verplaatsbaar trapeziumvormig deel dat tegen de te verplaatsen voortanden drukt langzaam de normale stand hersteld. In het midden boven het pijltje is een asje zichtbaar dat dmv een pennetje circa twee maal per week door de eigenaar kan worden verdraaid.

Base narrow canines Base narrow canines


Lance teeth:

Bij collies staan soms de hoektanden naar vóór ipv naar beneden. Dit kan met powerchains (een soort elastiekjes) worden gecorrigeerd.

Lance teeth