Tandhals-laesies (FORL's)


Bij deze aandoening worden de kiezen en soms ook de tanden aangetast. We treffen de aandoening regelmatig aan bij katten. Helaas is er maar één therapie: extractie van alle aangetaste kiezen.


Beschrijving:

Door een nog onbekende oorzaak worden de kiezen op de overgang van de kroon naar de wortel aangetast. Het glazuur lost op en het daaronderliggende tandbeen wordt weggevreten. Uiteindelijk kan de kies van binnen bijna geheel worden opgelost. Dit is voor de kat een heel pijnlijk proces. Op dit moment is er geen therapie om het verloop te beinvloeden. Het is niet te stoppen en kan jaren in beslag nemen. De afkorting FORL's staat voor Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Vertaald: Beschadiging van kiezen door botoplossende cellen bij de kat. Dit is niet afhankelijk van de voeding, en bij 2000 jaar geleden gemummificeerde katten werd deze ziekte ook al aangetroffen.

Tandhalsleasies bij de kat


Behandeling:

De behandeling is rigoreus: de aangetaste elementen verwijderen. Aangezien het proces doorgaat worden meestal alle kiezen verwijderd. Wanneer de hoektanden ook zijn aangetast (soms), zullen die ook getrokken moeten worden. De kat kan, na 14 dagen zacht voedsel gewoon weer brokken eten.

Deze ziekte is lastig te diagnosticeren, maar een nauwkeurige gebitsinspectie (niet onder narcose) brengt het meestal wel aan het licht. De oorzaak is onbekend. Vroeger is geprobeerd de beschadigingen te herstellen (glasionomeer-vullingen), maar die behandeling wordt niet meer toegepast omdat onder de vullingen het proces gewoon doorgaat, en dus ook de pijn.

Tandhalsleasies na extractie