Preventie


Poetsen is de gouden standaard. Een jonge hond of kat heeft een prachtig gebit, zonder tandplak en tandsteen. Na het eten blijft een klein laagje voedsel en bacterieën op de tanden achter (tandplak). Wanneer dat laagje blijft zitten zullen daar minerale zouten in neerslaan en ontstaat een hard laagje (tandsteen). Om dit te voorkomen moet dagelijks de nieuw ontstane tandplak worden verwijderd. Daar zijn een aantal mogelijkheden voor.


Poetsen: de gouden standaard!

Dit is de allerbeste methode, met recht de gouden standaard. Met een speciale tandenborstel (breed en zacht) en speciale tandpasta (kipsmaak en zonder fluoride) kan éénmaal daags de tandplak worden weggepoetst.

     Tandenpoets tips:

 • Begin al als pup/kitten. "Waar ze jong aan wennen, zullen ze later kennen".
 • Associeer het poetsen met iets leuks. Bijvoorbeeld wandelen en uitlaten: riem om, tandenpoetsen, wandelen.
 • Probeer niet de eerste keer met frisse moed het hele gebit te poetsen. Doe de eerste keer alleen wat tandpasta op de borstel en laat hem eraan snuffelen en likken. De tweede keer uitbreiden met het langs de tanden en kiezen inbrengen van de tandenborstel. De derde keer een paar keer op en neer gaan. En zo verder….
 • Het is niet nodig het gehele gebit van alle kanten te poetsen. Het tandsteen ontstaat vooral en eerst bij de uitgangen van de speekselklieren, dwz: op de hoektanden en de grote scheurkiezen van de bovenkaak. Bij een gesloten bek zijn die gemakkelijk te bereiken. Breidt het poetsen af en toe wat uit tot de andere elementen.
 • Controleer het gebit af en toe op aanslag. Is het poetsen voldoende of moet het intensiever?
 • Maak er een dagelijkse routine van.

Overige maatregelen:

 • Kauwstaafjes: Speciale staafjes die door erop te kauwen de tandplak van de tanden afschuiven. Eventueel bevatten de staafjes enzymen die de bekflora verbeteren. Het is van belang dat er voldoende lang op gekauwd wordt. Gaat het van: hap, slik, weg dan is het effect nihil. Wij hebben de nieuwe kauwstaafjes van het merk Orozyme vergeleken met de bekende Dentasticks. Op Orozyme sticks wordt veel langer gekauwd en ze hebben een veel beter reinigend effect.
 • Runderbotten: Een schoudergewricht of knie is een prima bot om op te kauwen. Lekker, natuurlijk en voordelig. De vettigheid en bederfelijkheid kunnen een nadeel zijn. Heel zelden komt het voor dat er delen van de grote scheurkies afbreken. Geef liever geen mergpijpjes omdat die om de onderkaak kunnen schuiven.
 • Buffelhuidproducten: Deze zijn er in allerlei vormen en maten. Doorgaans kan er lang op gekauwd worden. De werking berust ook op mechanische reiniging.
 • Speciale voeding: Deze brokken hebben door hun textuur een mechanische werking. De keuze van de ingrediënten zorgt voor een betere mondflora en speekselsamenstelling. Tevens wordt mineralisatie van de plak voorkomen.
 • Drinkwatertoevoegingen: Deze beïnvloeden de mondflora. Ze moeten dagelijks aan het drinkwater worden toegevoegd.
 • Speekselbeïnvloeding: Door de zuurgraad van het speeksel een klein beetje te veranderen slaan de minerale zouten, die het tandsteen vormen, veel minder makkelijk neer. Onze ervaringen met Orozyme Buccofresh (een natuurlijk product dat algen bevat) is boven verwachting. Dit product is bij ons verkrijgbaar.


En dan nog even dit...

Ongeveer 20% van de honden en katten houdt zonder enige preventieve maatregel een perfect gebit. Afweer en speekselsamenstelling zijn perfect op orde. Gefeliciteerd als u in de prijzen valt!

Naast bovenstaande maatregelen is het raadzaam éénmaal per jaar het gebit te laten controleren.
Dit kan tijdens de jaarlijkse APK: gezondheidscheck en vaccinatie.