Wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling)


Tanden en kiezen zijn levende structuren. De holte in de kies bevat zenuwen en bloedvaten. Wanneer de tanden beschadigen en deze holte geopend wordt, kan het levende weefsel afsterven. Hierdoor ontstaat een ontsteking aan de wortelpunt. Dit veroorzaakt pijn en gezondheidsrisico's. Behandeling is noodzakelijk en zal bestaan uit extractie of een wortelkanaalbehandeling. Door een wortelkanaalbehandeling kan het element behouden blijven.

Overzicht van de opbouw van een tand

Indicaties:

Een wortelkanaalbehandeling is vooral zinvol wanneer één van de hoektanden beschadigt of afbreekt. (Wanneer een onderhoektand ontbreekt kan de tong uit de bek gaan hangen (onnozel gezicht, uitdroging van de tong). Ontbreekt een bovenhoektand, dan kan de bovenlip naar binnen vallen, waardoor de onderhoektand op de buitenkant van de bovenlip bijt en daar een wond veroorzaakt.) Wanneer een hoektand afbreekt, kan binnen een paar dagen nog een vitale pulpa-overkapping uitgevoerd worden. Is de beschadiging ouder dan is reeds een deel van de inhoud afgestorven en moet een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd. De beschadiging moet minstens twee tot drie weken oud zijn alvorens een wortelkanaalbehandeling kan worden uitgevoerd omdat dan de inhoud voldoende is afgestorven om goed verwijderd te kunnen worden.


Werkwijze:

Uiteraard wordt de behandeling onder algehele anaesthesie uitgevoerd. De hoektand wordt verder geopend en de afgestorven inhoud wordt verwijderd. De holte wordt daarna gevuld met een rubberachtige substantie en overdekt met een stevig laagje (lining). Tenslotte zorgt een kunststof vulling (composiet) in de kleur van de tand voor een goede en stevige afsluiting.

Naast de hoektanden kan in principe op alle elementen een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden om het element te behouden. Aangezien de meeste kiezen twee of drie wortels hebben, zijn dit complexe en kostbare behandelingen. Dit kan echter toch van belang zijn voor show en tentoonstellingshonden.