behandelingen > tandheelkunde > vitale pulpa overkapping

Vitale (levende) Pulpa (bloedvaten en zenuwen) Overkapping (beschermlaag aanbrengen)
Tanden en kiezen zijn levende structuren. De holte in de kies bevat zenuwen en bloedvaten. Wanneer de punt van een tand of kies afbreekt kan het levende weefsel bloot komen te liggen. Dit zal niet vanzelf genezen. Wanneer dit niet wordt behandeld zullen de bloedvaten en zenuwen afsterven. Hierdoor ontstaat een ontsteking aan de wortelpunt. Dit geeft pijn en gezondheidsrisico’s.
Wanneer snel wordt ingegrepen kan de tand gered worden.

Behandeling
Hierbij verwijderen we de bovenste paar millimeter van het levende weefsel, stelpen de bloeding en leggen er een speciaal soort weefselvriendelijke vulling bovenop. Tenslotte zorgt een kunststof vulling (composiet) in de kleur van de tand voor een goede en stevige afsluiting.
Hoe snel is “snel ingrijpen”? In principe moet de tand tijdens de behandeling nog goed bloeden nadat
het bovenste laagje is verwijderd. Binnen 48 uur is doorgaans geen probleem. Echter: hoe eerder hoe beter, want vanuit de bek zullen bacterieën de wond infecteren. Is het langer geleden dan zal tijdens de behandeling beoordeeld moeten worden wat de mogelijkheden zijn.

Het voordeel van een vitale pulpa-overkapping is dat de tand blijft leven. In de eerste 4-6 jaar wordt een levende tand steeds steviger door tandbeenvorming binnen in de tand.

Nabehandeling
Een half tot één jaar na de behandeling is het zinvol een röntgenfoto te maken om te zien of de tand inderdaad is blijven leven. Is het weefsel in de tand toch afgestorven dan zal alsnog een wortelkanaalbehandeling moeten volgen.